Tillbaka till Bloggen

Easit GO & Windows PowerShell – ett gott samarbete

Kommer ni ihåg tiden då man hade ett system där man gjorde det mesta, ja kanske till och med allt?  Verkligheten ser inte längre ut så idag utan i stället har man ofta flera olika system för olika typer av uppgifter; ärendehantering, bokföring, inventering, anställning m.m. Denna förändring ändrar dock inte grundkravet i utförandet av uppgiften som du vill utföra. Grundkravet är att det ska vara enkelt.
AUTOMATISERING


Enkelt – vad är det?

Att något är enkelt är subjektivt, något som är enkelt för mig kanske inte är enkelt för någon annan. Man kan diskutera om det är enkelt att klicka runt i systemet, det vill säga om det är grafiskt enkelt. Man kan även diskutera om uppgiften är enkel på ett mer tekniskt plan. Behövs den data som används i uppgiften förändras, slås ihop eller kompletteras innan jag kan utföra min uppgift?

Till vår hjälp för att göra en uppgift enkel ur ett grafiskt perspektiv finns det drivor med forskning, undersökningar och studier som visar hur man ska tänka och implementera lösningar som gör det så enkelt som möjligt att utföra uppgiften i fråga. För de tekniska bitarna förlitar man sig på ramverk, standarder och designmönster som man tycker passar sitt system, eller sin produkt, bäst. På både gott och ont så är data och teknik i sig själv väldigt lat och dum. Datat och tekniken gör bara exakt vad vi ber den om, varken mer eller mindre.

Som löken på laxen kan dessutom data och tekniken prata olika språk, precis som vi människor. Detta skapar relativt stora utmaningar då datat och tekniken helt saknar förmågan (och kanske viljan) att på egen hand tillgodose sig den kunskap som krävs för att brygga språkbarriärerna.

Med det som bakgrund skulle jag därför vilja prata om hur vi på Easit kan hjälpa dig att göra data och teknik enkelt. Hur vi kan hjälpa dig så din eller någon annans uppgift blir lite enklare ur ett tekniskt perspektiv.

New call-to-action

Informationsflöde – data in, data ut

Det klassiska är att man har flera system och katalogtjänster där information och data ”bor”. Exempelvis Active Directory för användare och organisationer, SCCM för inventarier och så vidare. Det man INTE vill göra är att hoppa mellan olika system för att hitta information utan istället få allt samlat på ett ställe, så man enkelt kan hitta och ta del av informationen. Vanligtvis ser man till att systemet man utför sin uppgift i förses med information från andra system eller att systemet kan hämta den information jag är intresserad av när jag behöver den.

Ett scenario skulle kunna vara att jag får en felanmälan om att en användare inte kan logga in på sin dator. I det system som hanterar felanmälan, exempelvis Easit GO, vill jag kunna se all information som jag behöver för att kunna hjälpa användaren och lösa problemet. När problemet väl är löst så vill jag informera användaren om det via vår medarbetarportal.

 

flodesschema-EasitGO

 

För att uppnå detta kan man använda sig av flera olika lösningar, plattformar, tekniker och verktyg. I det här blogginlägget skulle jag vilja prata lite mer om vilka möjligheter som Easit erbjuder med hjälp av Windows PowerShell.

Windows PowerShell

Windows PowerShell har beskrivits som “kommandoprompten på steroider”, den "nya cmd.exe" eller (den lite mer högtravande beskrivningen) "en plattformsoberoende uppgiftsautomatisering och konfigurationshanteringsramverk, som består av ett kommandoradsgränssnitt och skriptspråk". Om du vill du läsa mer om Windows PowerShell – klicka här

Med hjälp av kraften från PowerShell kan du automatisera processer i och omkring
Easit GO samt förenkla användandet av Easit GO på flera sätt.

Easits Githubprojekt

Easit erbjuder ett antal PowerShell-moduler/PowerShell-skript som du bland annat kan använda för att samverka med andra system och på ett enkelt sätt importera och exportera data till och från Easit GO. Utveckling och förvaltning drivs genom vår Github som ni hittar på github.com/easitab.

Easit AB driver tre projekt på Github:

Varje projekt kompletterar Easit GO på olika sätt och beskrivs mer utförligt i  produktbladet "PowerShell och Easit GO" som du kan ladda ner från Easits Kunskapsbank.

 

Kontakta mig!

Kontakta gärna mig om du har några frågor eller vill veta mer om Easit GO och PowerShell eller Easit Management Framework. Du kan även följa mig på följande sociala plattformar:

Min Github: https://github.com/easitanth
Easits Github: https://github.com/easitab
Twitter: https://twitter.com/easitanders
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anders-thyrsson

Boka en demo genom att klicka på bilden.

Boka en demo

Följ oss i sociala medier

Ta del av nyheter, tips, aktuella händelser och mycket mer i våra sociala medier.

Få tips och inspiration direkt från oss

Som prenumerant får du ett mejl varje gång vi publicerar nya blogginlägg och läsvärda artiklar. Missa inget – prenumerera på Easit Blogg redan idag!

Relaterat innehåll