Tillbaka till Bloggen

Easit Management Framework – ett ramverk för våra kunder

För våra kunder… Ja, jag blir också trött bara av att läsa den meningen. Så skriver ju ALLA företag om allt, men låt mig hållas lite så ska jag förklara hur JAG menar.


Underlätta er systemförvaltning

För ungefär ett år sedan började vi diskutera att ta fram ett ramverk som skulle underlätta kundernas systemförvaltning av Easit GO, och då från en mer teknisk utgångspunkt. Det kom upp flera idéer, förslag, tankar och utmaningar under detta förarbete. Det handlade om allt från att aktivera eller förändra e-postimporter, läsa loggar, stoppa och starta systemet, installera senaste versionen av sin release eller konfigurera Easit GO och dess tillhörande komponenter (Java, Tomcat osv).

Som nyfrälst av Windows Powershell och med Microsofts egna uttalande om att det är framtiden för IT-management så tänkte jag: ”Det här löser vi med Windows Powershell!”

Det finns även massor av andra fördelar med att använda Windows Powershell som grund för vårt ramverk, en av dem är att det kommer out of the box med Windows Server!

Från diskussion till handling

Väldigt tidigt i planeringsstadiet slog vi fast att ramverket skulle utvecklas med total transparens och så användarstyrt som möjligt, därmed föll valet på Github som plattform för utvecklingen. För er som inte känner till Github så är det en webbaserad och centraliserad lagring av versionshistorik för programvaruutvecklingsprojekt. Man kan välja att ha sitt projekt publikt eller privat, vi valde publikt. På så vis kan vem som helst gå in på vår projektsida och se utvecklingen av ramverket. Man kan dessutom, och här kommer den riktiga höjdpunkten, bidra till projektet om man har ett konto (det är gratis att registrera sig).

Ja, ni läste rätt. Du kan alltså idag gå in på https://github.com/easitab för att se alla de projekt vi driver där samt bidra till dessa på olika sätt om du vill. Det kan vara allt från att registrera buggar, föreslå förbättringar eller nya funktioner, skriva hjälptexter och dokumentation.

Easit Management Framework

Vi startade projektet Easit Management Framework och satte ihop en lista över vad vi ville se för funktioner i ramverket. Vi har dessutom haft kontinuerlig kontakt med våra kunder som fått bidra till och gett feedback på listan som finns på projektets startsida.

Samarbete kräver smidighet och automation

Då vår utgångspunkt hela tiden har varit att detta ramverk är FÖR och AV våra kunder så behövde vi strukturera projektet på ett sådant sätt så att många kan bidra, projektet ska inte vara beroende av en enda person. Därför har vi med hjälp av Github Actions automatiserat bort mycket av de administrativa delarna som annars kan krävas. Exempelvis genereras hjälpsidor automatiskt när en funktion skapas eller uppdateras för att alltid ha en uppdaterad manual eller hjälpsektion. Mer om detta i ett senare blogginlägg.

Ramverket blir verklighet

I en perfekt värld hade vi haft en version 1 redo av ramverket i samband med release av Easit GO 2020.11 men då världen beslutade sig för att ställa allt på tvären tack vare Corona så har vi tänkt om – till våra kunders fördel skulle jag vilja säga.

Så idag, fredagen den 20/11 släpper vi en public preview (version 0.0.1) av Easit Management Framework där vi ger er möjlighet att ladda ned, testa, leka, vända och vrida och löpande återkomma med feedback. Easit Management Framework innehåller just nu bland annat följande funktioner och kommer fyllas på löpande:

  • Disable-EasitScheduledTask
  • Enable-EasitScheduledTask
  • Get-EasitScheduledTask
  • Set-EasitEmailRequestMailboxSetting
  • Start-EasitGOApplication
  • Stop-EasitGOApplication

Tillsammans kommer vi alltså att driva utvecklingen av ramverket och med en grov roadmap där tänkt release av version 1.0.0 är satt till Q2 2021. Men det tar inte slut där utan tanken är att utvecklingen i projektet kommer drivas framåt tillsammans enligt den roadmap ni kan ta del av nedan.

Slutkläm

Det här har varit, är och kommer vara något som ligger mig varmt om hjärtat och jag hoppas innerligen att ni hjälper oss att göra det här ramverket så bra som möjligt. I slutändan så är vi ingenting utan er och vem är bättre att säga vad ni behöver än ni själva?

För allt rörande Easit GO, Easit Management Framework och Easit i allmänhet så kan ni följa mig på följande sociala plattformar:

Min Github: https://github.com/easitanth
Easits Github: https://github.com/easitab
Twitter: https://twitter.com/easitanders
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anders-thyrsson

Hur kommer jag igång?

Vad är Easit Management Framework?
Det är en samling funktioner skrivna i Powershell. Ni som kund kan använda Powershell för att ladda ned, installera och använda ramverket. Easit Management Framework lever sida vid sida av Easit GO och syftar till att förenkla administrationen av kringliggande delar (EmailRequest, Tomcat, Java osv).

Hur kommer jag igång?
Här hittar du instruktioner för hur du laddar ned och kommer igång.

Vad kan man göra med ramverket?
I denna betaversion skan ni göra följande:

  • Starta/Stoppa Easit GO.
  • Aktivera/Inaktivera Easitjobb i Windows Schemaläggare.
  • Läsa/Förändra inställningar för e-postinläsningar i EmailRequest.

Fler funktioner kommer läggas till allt eftersom önskemålen kommer.

Kostar det någonting?
Nej, detta är något vi erbjuder gratis.

Hur supporteras detta?
Via Github genom att skapa en issue. 

Kicka på bilden för att boka en demo av Easit GO.

Boka en demo

Följ oss i sociala medier

Ta del av nyheter, tips, aktuella händelser och mycket mer i våra sociala medier.

Få tips och inspiration direkt från oss

Som prenumerant får du ett mejl varje gång vi publicerar nya blogginlägg och läsvärda artiklar. Missa inget – prenumerera på Easit Blogg redan idag!

Relaterat innehåll